marți, 15 octombrie 2013

Dan LUCA – în direct la The Money Channel la emisiunea “Prime Time Business”


La Bucureşti fiind, am fost în direct pe platou la The Money Channel, la emisiunea lui Daniel Apostol. Discutam împreună cu analistul economic George Vulcănescu despre privatizările mari din România, în special cu accent pe Oltchim şi CFR Marfã.

Pe lângă dimensiunea europeană a subiectului, prin faptul că GFR este un jucător regional, subliniam ca la fel ca şi în cazul Oltchim-ului asistăm la o psihoză naţională, la presiunea de a arăta ca se poate face o privatizare bună şi rapidă în România.

Insist pe faptul că aceste privatizări sunt procese de durată, care nu se pot finaliza în 2-3 luni de zile. Trebuie făcute, dar nu se pot face în grabă. E necesar să privim mult mai larg asupra situaţiei actuale. Aceste dezbateri din care lumea învaţă “teleprivatizarea” nu sunt soluţia. În primul rând nu trebuie lucrat sub presiunile exterioare. În al doilea rând, ducem lipsă de transparenţă proceduralã.

Concluzionam împreună cu colegul de platou, că e paradoxal, dar birocraţia din Romania este o cauză majoră determinanta şi în privinţa numărului mare de fraudare a fondurilor europene.

România are probleme cu absorbţia fondurilor europene încă din perioada 2005-2006, din perioada de preaderare. Dădeam exemplul Spaniei care a învăţat repede, s-a pregătit 4 ani, ca în final să reuşească un spectaculos procent de absorbţie de 140%. Concluzia? Semnalul de alarmă e tras. Există o viteză europeană, şi să înţelegem că asta e viteza la care trebuie să ne adaptăm din mers - pentru că România a aderat, dar nu s-a integrat încă în Uniunea Europeană. În acelaşi context, să nu uităm de sectorul privat, care de multe ori e mult mai puternic şi are alte resurse pentru a contribui la racordarea României la ˝mecanismul de Bruxelles˝.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: