miercuri, 9 octombrie 2013

Dan LUCA – articol în Ziarul Prahova – “Preşedintele Barroso şi Starea Uniunii”


Am avut ocazia să vorbesc despre discursul anual al Preşedintelui Barroso legat de Starea Uniunii, în cea mai recentă corspondenţă trimisă către Ziarul Prahova şi publicată miercuri, 9 octombrie.

Expun în continuare materialul integral:

...........

În contextul actual al structurii instituţiilor europene, se pare că persoana cea mai importantă este şeful executivului european. Totuşi, nu putem rămâne indiferenţi la ideile prezentate în tradiţionalul discurs anual susţinut de acesta privind “Starea Uniunii”, făcând apel la „toţi cei cărora le pasă de soarta Europei, indiferent de convingerile lor politice sau ideologice, indiferent de unde vin, să susţină cauza Europei”.

Prezent la Strasbourg, pe 11 septembrie 2013, preşedintele Comisiei Europene expunea în faţa membrilor Parlamentului European viziunea instituţiei pe care o conduce asupra viitorului construcţiei europene. Acesta sublinia că riscul cel mai mare cu care se confruntă Uniunea Europeană în zbaterea pentru redresarea economică este cel politic, lipsa de stabilitate sau de determinare.

Îndemnul încurajator al preşedintelui Barroso plasează Uniunea Europeană şi cetăţenii săi la cârma unui vas bine echipat¸ însă care are de făcut un drum dificil până la destinaţie. "Votanţii din Europa vor judeca în opt luni ce am realizat în ultimii cinci ani. Mai este mult de făcut până la alegerile europene, nu e timpul să aruncăm prosopul, ci să ne suflecăm mânecile şi să muncim mai mult", spunea Barroso la întâlnirea eurodeputaţilor.

În opinia acestuia, Europa a gestionat bine criza financiară care a debutat în 2008: „Desigur, trebuie să fim vigilenţi. Este însă un indiciu că suntem pe drumul cel bun. Acest lucru ar trebui să ne încurajeze să perseverăm în eforturile noastre. Le-o datorăm celor pentru care relansarea economică nu este atât de aproape, celor asupra cărora nu s-au răsfrânt încă evoluţiile pozitive. Le-o datorăm celor 26 de milioane de cetăţeni ai noştri care sunt şomeri”, completa Barroso.

Dezbaterile şi scenariile privind viitorul Uniunii Europene se învârt în jurul întrebării exprimate şi de preşedintele Barroso - „Dorim să creăm o Europă mai bună sau să renunţăm la ea?”. „Implicaţi-vă! Dacă nu vă place Europa aşa cum este, aduceţi-i îmbunătăţiri! Ca orice alt proiect realizat de oameni, UE nu este perfectă. Controversele legate de delimitarea atribuţiilor la nivel naţional şi european nu vor fi probabil niciodată pe deplin tranşate. Nu este întotdeauna nevoie de găsirea unei soluţii la nivel european. UE trebuie să intervină doar acolo unde poate aduce o valoare adăugată semnificativă. Nu are motive să se amestece, dacă nu este cazul. UE trebuie să fie vizibilă când în joc sunt mize majore şi mai discretă când este vorba de aspecte de mai mică importanţă”.

Jose Manuel Barroso insistă pe faptul că "Ţine de noi să pledăm pentru Europa în următoarele opt luni. Bugetul Uniunii Europene este cea mai concretă pârghie pe care o avem pentru a stimula investiţiile". El a accentuat totodată nevoia de solidaritate în astfel de momente, precizând că "nu poţi să te afli cu cineva în barcă şi să spui că partea ta se scufundă".

Actualul preşedinte al Comisiei a subliniat, şi cu această ocazie, dorinţa sa de a avea candidaţi comuni între ţările UE, prevenind ca alegerile europene să nu devină din nou un amalgam de 28 de campanii naţionale, aşa cum s-a întâmplat la alegerile precedente. Candidaţii comuni ar da o “aromă” europeană exerciţiului democratic.

Barroso a mai spus că ar fi "interesant" să existe dezbateri televizate, similare cu cele dinainte de alegerile naţionale, în care candidaţii partidelor politice să îşi susţină candidaturile.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: