marți, 8 octombrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – “Alegerile primare europene, “muza” dezbaterilor pe teme de interes global

În întâlnirile europene la nivel înalt, apar intense dezbateri pe diferite teme macro, de interes global, fie ele economice sau politice. Şi dădeam câteva exemple concrete în noul material publicat de ziarul Argeşul.

Redau în continuare acest articol:

............

Alegerile pentru Parlamentul European sunt văzute ca fiind o opţiune secundară în rândul alegătorilor. De ce oare această percepţie, când Parlamentul European creşte ca putere şi influenţă?

Nu cetăţenii sunt problema când vorbim despre alegerile europene. 43% a fost rata de participare în 2009, vreo 45% în 2004 şi tot aşa. Şi ne mai întrebăm care e legitimitatea instituţiilor europene în actuala formulă de alegeri? Preocupările pentru creşterea acesteia au condus spre formula alegerilor primare, în care partidele europene îşi prezintă listele cu candidaţii pentru funcţiile de vârf în instituţiile europene.

După o serie de divergenţe, axate mai mult pe “mândrii ideologice” decât pe reale insuficienţe ale sistemului, în final s-a decis – se vor organiza alegeri primare în vederea desemnării candidaţilor pentru preşedinţia Comisiei Europene în 2014. Astfel se doreşte ca metoda de selecţie şi promovare a liderilor la nivel comunitar să se realizeze printr-o campanie internă, care să ofere “feţele umane” de care au nevoie cetăţenii pentru un vot democratic real, care să ofere legitimitate liderilor europeni.

După anunţarea oficială, sau, după caz, specularea posibililor candidaţi, au început manifestările “de campanie”:

Mediaticul eurodeputat José Bové, candidatul Verzilor în primare pentru alegerile europene, critica luna trecută lipsa de transparenţă care predomină astăzi în funcţionarea Europei, în special în cadrul negocierilor pentru un acord comercial transatlantic cu Statele Unite ale Americii. În timp ce discuţiile au debutat la începutul verii, europarlamentarul ecologist a fost surprins de faptul că Europa este deja angajată într-o a doua rundă de negocieri la începutul lunii octombrie. Majoritatea americanilor au insistat la începutul lunii septembrie ca negocierile să se deruleze în spatele uşilor închise, şi sunt abordate printr-o comunicare criptată…! Când reprezentantul european a declarat că negocierile au fost ţinute secrete, reprezentantul SUA a adus ca argument siguranţa comunicării! José Bové critică, de asemenea, poziţia Europei de “pitic politic” pe diferite teme de interes global.

La fel, Partidul Laburist din Marea Britanie publica recent lista celor 70 de candidaţi pentru alegerile europene din 2014, nu fără a atrage critici apropo de strânsele legături ale partidului cu sindicatele.

Dacă rămânem la Marea Britanie, Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) e o forţă politică în creştere la nivel naţional, ce militează ca ţara să părăsească Uniunea Europeană şi să înăsprească controalele de imigrare. Sondajele sugerează că această nouă grupare politică ar putea deveni cel mai mare partid britanic în Parlamentul European, ceea ce ar fi o mare ruşine pentru toate mişcările principale. Actualul premier britanic, Cameron, încearcă să înăbuşească apelul UKIP, în timp ce insistă să convingă electoratul larg că este în interesul naţional al Marii Britanii să rămână în interiorul unei Uniuni Europene reformate.

Aceasta e o mică parte a exemplelor care se pot da apropo de subiectul respectiv. În primăvară, prezent la Strasbourg, premierul finlandez Jyrki Katainen a pledat pentru noul concept de “integrare echitabilă”, care în opinia sa poate păstra siguranţa UE împotriva ameninţărilor naţionalismului şi populismului. Mulţi deputaţi europeni au văzut discursul său ca un exerciţiu de manevre pentru unul dintre posturile de top ale UE, care vor fi puse la bătaie în 2014.

Atmosfera tensionată şi presiunile de pe scena europeană încurajează retragerea veteranilor ce au deţinut funcţii de top, dar şi pe ambiţioşii mai “tineri” în a se lupta pentru ocuparea scaunelor puse la bătaie.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: