joi, 10 octombrie 2013

Un nou Tratat al Uniunii Europene – primul draft?

La scurt timp după intrarea în viguare a Tratatului de la Lisabona apărea deja presiuni pentru modificarea anumitor prevederi, discutate inclusiv în cadrul dezbaterilor privind viitorul construcţiei europene.  

Recent, grupul federalist Spinelli și Think Tank-ul german Bertelsmann Stiftung lansau o propunere de reformă a Tratatului de la Lisabona, sub forma unui proiect de tratat numit "o lege fundamentală a Uniunii Europene". Deputații europeni Guy Verhofstadt (ALDE , Belgia), Andrew Duff (ALDE, Marea Britanie), Jo Leinen (S & D, Germania) și Roberto Gualtieri (S & D, Italia), împreună cu Thomas Fischer, director executiv al Fundației Bertelsmann au prezentat proiectul ambițios la Centrul de Arte Frumoase Bozar din Bruxelles.

Cei prezenți la eveniment au primit exemplare ale cărţii de 300 de pagini scrise în limba engleză, lansate cu această ocazie, publicaţie care a fost numită de către vorbitori "Tratatul de la Bozar". Cartea este de fapt un text juridic. Aceasta este precedată însă de un "Comentariu" de nouă pagini, mult mai uşor de lecturat, care rezumă cele mai importante modificări propuse, motivele pentru aceste modificări și calea de urmat.

Andrew Duff, care este un expert în drept constituțional și pare a fi cel mai important pion în spatele publicaţiei, a declarat că 210 deputați europeni din patru grupuri politice, unite în grupul Spinelli, a decis în decembrie anul trecut redactarea un proiect pentru un nou tratat UE, bazându-se pe învățămintele în urma crizei din zona euro. El a spus că textul propus ar putea fi folosit de către o convenție de modificare a prezentului Tratat de la Lisabona, care şi-ar putea începe activitatea în primăvara anului 2015. În același timp, a mai spus el, Grupul Spinelli a fost pregătit pentru a traduce documentul propus în alte limbi ale UE și organizarea unui tur al UE, prin care să-l promoveze.

O scurtă privire asupra documentului propus evidenţiază că: UE este definită ca o federație de state membre; Țările UE sunt obligate să respecte "valorile UE"; Comisia Europeană devine guvernul UE, în timp ce Consiliul devine o a doua cameră a Parlamentului. Comisia este responsabilă pentru două camere (Parlamentul European și Consiliu); Consiliul și Parlamentul obține dreptul de inițiativă legislativă limitată; Președinția prin rotație este abolită. Numărul de comisari este redus, Președintele Comisiei hotărăște nominalizarea comisarilor; Unii deputați sunt aleși în circumscripții electorale pan-europene, pe baza unor liste transnaționale; Zona euro primeşte un buget separat; O nouă categorie de "stat membru asociat" este creat; Puterile BCE sunt îmbunătățite. Mutualizarea datoriei devine posibil, pe baza disciplinei bugetare stricte; Nu mai este necesară unanimitatea pentru modificarea tratatului.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: