luni, 7 octombrie 2013

Dan LUCA – video-interviu în Observator European – Dacă românii vor cunoaşte mai bine legislaţiile din ţările respective, drepturile şi obligaţiile, vom avea un succes al acestui 1 ianuarie 2014


Cu ocazia recentei conferinţe pe care am moderat-o în incinta Parlamentului European, am răspuns cu mare plăcere unui interviu realizat de Radio România şi publicat de Observator European.

Spuneam atunci că nu cred că va exista o discriminare a românilor pe piaţa muncii în ţările europene după 1 ianuarie 2014. Iar dacă vor apărea totuşi astfel de situaţii sunt mecanisme de a le semnaliza, atât la nivel local, naţional şi european, pentru că avem aleşii noştri în Parlamentul European, dar sunt şi ambasadele şi consulatele.

Ni se reproşează de multe ori că nu prezentăm fapte concrete, pe care apoi omul politic să le poată discuta la nivel politic la nivel de guvern, în şedinte bilaterale, între prim-miniştri. E foarte important ca românul să ştie foarte clar care îi sunt drepturile şi să respecte legile ţării, chiar dacă sunt puţin diferite sau nuanţate faţă de legile din România. Acesta este statul de drept care funcţionează în Uniunea Europeană.

Românií din Spania şi Italia sunt acolo pentru că există cerere şi ofertă de muncă pentru ei. Pe fondul crizei care persistă de 5 ani, aceştia sunt totuşi foarte bine integraţi în ţările gazdă.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: