joi, 24 octombrie 2013

Cum se decide liderul Comisiei Europene în 2014?


Liderii principalelor patru partide politice ale Europei şi-au exprimat acum câteva zile o parte din planurile lor privind primarele europene, în cadrul unui eveniment găzduit de Comitetul Regiunilor pe 16 octombrie.

Ȋn timp ce Partidul Socialiștilor Europeni (PES), îşi prezenta anterior propriul proces de nominalizare, a cărui listă finală a candidaților se aștepaptă să fie anunţată pe 6 noiembrie, Verzii au lansat confruntarea on-line, care va culmina în luna februarie 2014 cu numirea a doi lideri care se vor confrunta în campanie.

Partidul Popular European (PPE) s-a abținut în schimb la a face anunțuri mari, cel puțin până după sărbătorile de Crăciun, stabilind că se va alege un candidat care să îi ia locul lui Barroso, la congresul de la 6-7 martie 2014, la Dublin.

Se lucrează diferit la fiecare partid în parte pentru stabilirea strategiei de campanie, formularea în textul Tratatului fiind destul de vagă şi lasă loc interpretărilor. Brian Synnott, coordonator de comunicare a campaniei PES, consideră că rezultatul este imprevizibil. În teorie, Consiliul European al șefilor de stat este de aşteptat să ia candidatul partidului câștigător în considerare pentru numirea Comisiei de la Summit-ul din 26-27 iunie 2014. Dar ei ar putea decide, de asemenea, pentru a eluda candidatul partidului câștigător, eventual declanșând o dezbatere în Parlamentul European, care ar putea dura pe tot parcursul verii. "Este un defect în sistem", a declarat Didrik de Schaetzen, lider de campanie de la ALDE. "S-ar putea întâmpla ... și ar fi un păcat."

Procedura în sine rămâne controversată. Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, care este înclinat să joace un rol de mediator în procesul de nominalizare post- electorale, a solicitat în mod constant în discuție încercarea Parlamentului de a ridica miza alegerilor în UE. Recent el declara că dorinţa de a oferi "fețe", pentru a ghida electoratul "nu a fost o soluție". Van Rompuy a declarat că alegătorii vor fi dezamăgiți, deoarece legitimitatea democratică a Comisiei nu se potrivește cu puterile sale reale și competențe.

Fostul președinte al Comisiei Europene Jacques Delors a trecut de partea Preşedintelui Van Rompuy, conform unui interviu pe care l-a acordat recent, însă în ciuda apelurilor de precauție lansate de Van Rompuy și Delors, Parlamentul European și partidele politice spun că sunt hotărâți să se rămână la acest proces. Astfel, în caz de dezacord post-electoral, discuțiile s-ar putea dramatiza considerabil.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: