luni, 7 octombrie 2013

Conferinţă la Bruxelles - “Migraţia forţei de muncă”

Recent, în incinta Parlamentului European de la Bruxelles, am avut plăcerea să moderez conferinţa “Migraţia forţei de muncă”. Punctul de plecare al dezbaterii a fost un studiu realizat de Operations Research, care prezintă rezultatele unui sondaj de opinie privind migraţia forţei de muncă, cu accent asupra migraţiei românilor în Uniunea Europeană.

Precizam cu această ocazie că îi cunosc bine pe compatrioţii noştri care lucrează în Belgia în construcţii sau menaj, sau care sunt studenţi sau conduc firme de succes în Uniunea Europeană. Sunt oameni extraordinari! Aceştia se implică activ în viaţa comunităţii din ţara de adopţie, creând adevărate punţi între România şi ţările unde ei muncesc şi trăiesc acum.

Apropo de momentul deschiderii porţilor pentru români la începutul anului viitor, subliniam că acest 1 ianuarie trebuie bine pregătit. Și nu trebuie neapărat să așteptăm 1 ianuarie 2014, încă de acum trebuie să fie o campanie de informare atât pentru cei din țară, cât și pentru cei care sunt plecați, vizavi de ce înseamnă acest moment care va deschide dreptul de a lucra în UE pentru cetățenii români. Cred că dacă ei vor cunoaşte mai bine legislațiile din țările respective, drepturile și obligațiile, vom avea un succes al acestui 1 ianuarie 2014, așa cum vedem că se întâmplă în țări ca Italia, unde piața este deja deschisă și nu sunt conflicte sociale.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: