marți, 15 octombrie 2013

Dan LUCA – în direct la Digi24 la emisiunea “Imparţial” despre privatizarea CFR Marfã


In seara zilei de 14 octombrie 2013, am fost prezent pentru a doua oară în direct din platoul TV Digi24. Cu aceastã ocazie am discutat alături de gazda emisiunii Luca NICULESCU, dar şi de invitaţii sãi, consultantul pe investigaţii financiare Ionel BLÃNCULESCU și avocatul Gabriel BIRIŞ, despre privatizãrile din România, având ca punct de plecare evenimentele fierbinţi legate de CFR Marfã.

M-am referit la procedura licitatiei și la bunavoinţa cumpãrãtorului. Am dorit să subliniez că este importantã ieșirea din matricea de gândire româno-româneascã a acestui dosar. Având în vedere impactul regional al afacerilor GFR, trebuie avut avizul Direcţiei Generale Concurenţă din cadrul Comisiei Europene, a cărui obţinere durează în medie 6 luni. Care este procedura? Consiliul Concurenţei din România trimite la Bruxelles informaţia, aceasta este prelucrată în “malaxorul bruxellez”, ceea ce nu se face deloc în grabă, în cel mai fericit caz dureaza 4 luni, după care concluziile sunt retrimise în ţară Consiliului Concurenţei.

Desecretizarea clauzelor contractuale este benefică în actuala situaţie, fiind chiar prioritatea numărul unu după părerea mea. Este încă un semnal de alarmă că voinţa politică pentru a face privatizarea există, dar nu se poate face nimic fără expertiza tehnică. Trebuie să forţăm să aducem profesionişti adevăraţi. Dacã nu, pierd angajaţii, pierde statul şi pierde cetãţeanul.

Prin asocierea transportului feroviar cu cel rutier, este evidenţiată o problemă a infrastructurii României, care degradează imaginea de ţară. Din nou s-a dovedit - graba strică treaba. Trebuie să analizăm acum la calm situaţia – să vedem ce putem face cu CFR Marfa. Îl mai privatizăm sau aducem management străin?

Să dăm deci timpul necesar unui proces de o asemenea amploare!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: