luni, 21 octombrie 2013

Europa trebuie reinventată, sau nu?

În acest mesaj mi-am propus să insist pe iniţiativa fostul președintele francez, Valéry Giscard d'Estaing, care a cerut liderilor UE să prezinte o viziune pentru Europa, care să îi inspire pe cetățeni, să contribuie la sporirea încrederii la dezvoltarea unui sentiment comun de apartenență, dar şi pe propunerile altor lideri europeni în acest sens.

Criza din Europa nu este instituțională, declara Giscard d' Estaing. El a susținut în cadrul recentei întâlniri că UE trebuie să adopte schimbarea și să stabilească un obiectiv clar pentru viitor, să-și recâștige credibilitatea în rândul cetățenilor. "Trebuie să fim creativi şi să privim spre ce se întâmplă în afara Europei. Lumea se schimbă și ne lipsesc șansele să ne schimbăm în consecință", a declarat Giscard d' Estaing.

Când a fost întrebat ce a mers prost în UE, Giscard d'Estaing a declarat public la Bruxelles: "Oamenii presupun că Europa nu funcționează. Dar, de fapt, Europa funcționează - acesta are doar de lucru să îşi creeze drum printr-o criză. Trebuie să fie clar în această privință." Criza economică a izbucnit în 2009, dar Giscard d'Estaing susține că "Aceasta nu este o criză a euro ca monedă, euro abia a scăzut în ultimii ani. Deţinem a doua cea mai puternică monedă din lume", sublinia diplomatul francez.

Spre deosebire de alți membri ai grupului, Van Rompuy a luat o poziție pragmatică în această dezbatere, considerând că Europa nu are nevoie de proiecte idealiste. "Înainte de a reinventa Europa, trebuie să o salvăm. Problemele cu care ne confruntăm nu sunt instituționale”, completând că se pot face o mulțime în limitele tratatele existente.

Fostul premier spaniol, González, sugera că Europa nu are acum un scop clar definit, pe lângă cel de depăşire a crizei. „Înainte, am avut obiective: stabilirea păcii, dezvoltarea puterii politice externe,
​​crearea unei uniuni monetare... Astăzi, nu putem spune care este obiectivul real al proiectului”.

Strategia de la Lisabona, care vizează crearea unei economii competitive și economie europeană bazată pe cunoaștere în ultimul deceniu, a fost mult prea vagă, a spus el. În 2007, González a condus un "grup de reflecție", la solicitarea Comisiei de a raporta cu privire la perspectivele pe termen lung ale proiectului UE. Obiectivul pe care l-a stabilit în raportul său pentru 2010 a fost ca UE să devină un bloc economic puternic, bazat pe inovare și productivitate, cu un model social solid. „Este timpul să ştergem praful de pe acest proiect”, insista liderul spaniol.

Cum subliniam şi cu alte ocazii, perioada dinaintea europarlamentarelor de anul viitor, oferă ocazia oamenilor politici să prezinte Europa „lor”- viziunea proprie aupra viitorului construcţiei europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: