joi, 17 octombrie 2013

Dan LUCA – din nou în direct la Prahova TV la emisiunea Subiectul Zilei


Am avut onoarea să fiu deja pentru a treia oară în studioul Prahova TV, cu ocazia recentelor vizite la Ploieşti. Din studioul emisiunii Subiectul Zilei discutam alături de Violeta Stoica despre colaborarea Prahova-Bruxelles, având ca punct de plecare întâlnirea de la Palatul Culturii din Ploieşti, pe care am avut-o cu reprezentanţii autoritătilor locale, dar şi cu membrii ai sectorului privat. Subliniam cu această ocazie cum poate România să influenţeze politicile europene, printr-o structură adecvată.

A fost o plăcere ca cei 100 de aleşi care au participat să pună întrebări pertinente despre cum se poate realiza această racordare a României la Bruxelles. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, cu care avem o colaborare deosebită de 6 luni de zile, nu putea să lipsească de la eveniment, fiind o persoană care se implică şi cunoaşte mecanismul european, ca membru marcant al Comitetului Regiunilor. Doar printr-o abordare comună putem să reuşim.

Trebuie să vedem că UE ne dă, însă să ştim cum să luăm. Pot să afirm că avansăm într-o direcţie bună, dar e nevoie de o activitate de lobby mult mai susţinută. Ne ferim de astfel de acţiuni ca să nu se interpreteze. Nu, nici pe departe, a face lobby nu înseamna a face trafic de influenţă! Pentru că fiecare instituţie şi fiecare eurodeputat are un cod de etică pe care trebuie să îl respecte. La nivelul Bruxelles-ului se recomandă lobby-ul. Celor din instituţii li se sugerează să se întâlnească cu sectorul privat, să discute problemele, pentru a crea o legislaţie mai bună, ancorată în realitate. Trebuie vorbit cu oamenii din fabrici, cu cei care lucrează pământul, pentru că ei ştiu cel mai bine ce se poate face pentru ca sectorul să meargă mai bine.

Da, transparenţă trebuie să existe, însă a nu se confunda cu scurgerea de informaţii tehnice, pe care chiar şi un simplu angajat al unei companii trebuie să le păstreze secrete. Trebuie respectată de asemenea o anumită ierarhie în comunicare. Dar, legislaţia şi cultura va rezolva cu timpul şi aceste lipsuri.

La capitolul reindustrializare şi reindustrializarea României, aceasta trebuie înţeleasă ca fiind chiar o parte componentă a reindustrializării Europei. Europa are o problemă cu industria. Ca şi excepţie, dădeam exemplul Germaniei.

Întrebat de ce portofoliu s-ar putea să obţină România în următoarea Comisie, fără a da nume, am subliniat potenţialul pe care îl avem pe sectorul energetic. Aici putem juca pentru a ne impune pe plan european.

Dan LUCA / Ploieşti și Bruxelles

Niciun comentariu: