miercuri, 30 martie 2016

București românesc. Context european. Lansare de carte


Mã bucur cã exist, cã reușesc sã îmi exprim liber ideile, iar când familia, prietenii, colegii și chiar necunoscuţi mi se alãturã în demersurile mele de a decripta sistemul european, eu mã declar mulţumit.

Astãzi, 30 martie 2016, am încheiat un proiect gigant, acela de a publica și lansa o carte scrisã în ultimii 5 ani. E a 4-a și sunt foarte mandru de asta. Am intitulat-o acum simbolic “Bruxelles european. Context românesc”, asa cum v-am obișnuit în mesajul general al blogului meu.

Evenimentul de lansare a fost împletit cu prezentãri din partea masterandelor SNSPA. Credeţi-mã, vine o generaţie care dorește sã înţeleagã tainele politicilor sectoriale europeane, chiar dacã sunã puţin masochism…
 

Câteva cuvinte despre carte…

Anul 2016 este un an simbolic pentru mine, este momentul când sărbătoresc 18 ani de când îmi derulez activitatea în lumea afacerilor europene din Bruxelles. Acum, la ceasul “majoratului meu comunitar”, am realizat un exerciţiu publicistic, dar şi managerial, de a publica într-o carte ideile mele despre Uniunea Europeană contemporană. Este o culegere care cuprinde 6 capitole, urmărind teme de actualitate precum: Piaţa forţei de muncă și afacerile din Bruxelles-ul european, Eficienţa României în Uniunea Europeană, Tehnicile de comunicare UE, Europa cetăţenilor, Educaţia europeană şi Diaspora românească.

Fiecare capitol conţine materiale trecute deja prin sita relevanţei editoriale, fiind publicate în perioada 2011-2015 în cotidiene, reviste sau portaluri româneşti de prestigiu precum: Foreign Policy România, Ziarul Financiar, Adevărul, România Liberă, Gândul, Dilema Veche, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Capital, Cadran Politic, Cariere, PR România, HotNews, EurActiv, Calea Europeană, Convorbiri Europene, Occidentul Românesc şi Făclia. Pentru a da mai multă însemnătate celor prezentate, dar şi pentru a păstra “parfumul de epocă”, am publicat în această carte varianta originală a articolelor.

Unele materiale, prinse în această carte, le-am redactat împreună cu prieteni din Bruxelles sau România. Acum este un bun moment să le mulţumesc acestora pentru excelenta colaborare: Raul Rădoi, Anda Ghiran, Radu Magdin, Codruţa Filip, Camelia Nistor şi Raluca Dan.

Doresc să mulţumesc şi editurii Comunicare.ro, SNSPA şi în special doamnei profesor Alina Bârgăoanu pentru excelenta colaborare şi pentru că au făcut posibilă publicarea acestei cărţi.

Dan LUCA / acum în București

 

 

 

marți, 22 martie 2016

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “Povestiri dintr-un Bruxelles atacat”

Prietenii de la Ziarul Financiar m-au rugat sã scriu câteva impresii din Bruxelles. Aveţi aici articolul. Vã mulţumesc foarte mult pentru mesajele de susţinere !

Locuiesc de aproape 20 de ani în Bruxelles și fãrã nici o reţinere pot sã afirm cã astãzi este cea mai sinistrã zi pe care o trãiesc.

Acum câteva luni cartierul bruxellez Molenbeek a intrat în atenţia lumii și de atunci parcã te gândești de douã ori la ce îţi poate oferi viaţa. Trec zilnic prin Molenbeek în drum spre locul de munca din piaţa Schuman. Nu pot sã spun cã îmi este fricã, dar când se lasã seara e recomandabil sã nu intri pe strãzi lãturalnice în aceastã zonã.

Astãzi, în drum spre servici, pe la ora 8 și câteva minute, am auzit la radioul mașinii primele informaţii despre cele douã bombe de la aeroport. Exact în locul în care în trei zile trebuia sã mã înregistrez pentru a lua avionul spre București.

Mi-au urmat drumul spre cartierul european luând metroul. Dupã câteva minute, în staţia de metrou De Brouckere suntem rugaţi sã ieșim din metrou și sã pãrãsim incinta. La suprafaţã suntem informaţi cã la 4 staţii de unde ne aflam au avut loc explozii masive în garnitura de metrou. Conform planificãrii trebuia sã ajung în acea staţie cam în 5 minute.

Am cãutat un taxi și am reușit sã mã strecor, trecând pe langã staţia de metrou Maalbeek, pânã la Centrul de Presã din apropierea clãdirii Comisie Europene. Dupa 4 ore de la atentate încã se mai aud sirenele ambulanţelor. O atmosferã apãsãtoare, în care privim pe geam derularea evenimentelor, fugim la calculator sã citim pe Internet știrile și încercãm sã luãm legatura cu familia și prietenii pentru a afla dacã sunt în siguranţã. A suna pe cineva în Bruxelles pe un numar de mobil este imposibil, noroc cu WatsApp sau cu Facebook.

E panicã la Bruxelles și lumea își îndreaptã privirea cãtre autoritãţile belgiene. Metroul nu mai circulã și probabil aceastã situaţie va continua. Se vor închide școli, restaurante, magazine și tot ceea ce poate mișca în Belgia.

Dupã New York, Madrid, Londra sau Paris, Bruxelles-ul intrã pe harta orașelor lovite de terorism. Simbolistica este puternicã, terorismul lovind – în premierã – instituţiile europene. Staţia de metrou Maalbeek este cea folositã de politicienii și funcţionarii europeni pentru a ajunge la locul de muncã.

Ce va urma? Dificil de prevãzut, dar situaţia este deprimantã aici, la Bruxelles, pe 22 martie 2016.

Dan LUCA / Bruxelles




marți, 15 martie 2016

Partidele politice europene discutã despre alegerile primare 2019

Astãzi, 15 martie 2016, am avut deosebita onoare în a modera un nou eveniment despre viitorul alegerilor primare europene, cu accent pe finanţarea alegerilor din 2019. A fost practic o continuare a dezbaterii începute acum un an, în care liderii europeni și-au exprimat deschis opinia în a continua și îmbunãtãţi mecanismul electoral european.

De ce un acest subiect acum? Nu avem destule crize de discutat ? Brexit, emigranţi sau terorism? Cred cã 2019 este noul simbol pentru viitorul UE, iar alegerile primare sunt procedura de a conecta mai bine sistemul european cu cetãtenii. Atacând sensibilul subiect al finanţãrii electorale dãm un semnal de realitate, în a implica lumea afacerilor din Europa în proiectele majore europene, așa cum a fost în cazul implementãrii pieţei unice europene și a introducerii monedei europene.

Cele 5 mari partide europene (EPP, PES, AECR, ALDE, Verzi) au fost prezente la nivel înalt și au prezentat deschis cum vor aborda complexul mecanism al primarelor. Dupã ideile schimbate la Bruxelles sunt optimist cã vor exista discuţii serioase în cadrul partidelor europene în a propune pași concreţi în folosul cetãţenilor, chiar dacã suntem la mai bine de 3 ani de urmãtoarele alegeri europarlamentare.

Dan LUCA / Bruxelles

miercuri, 9 martie 2016

Masteranzi din 17 ţãri decripteazã Bruxelles-ul european


Lucrez de 20 de ani în capitala Europei şi in fiecare zi Bruxelles-ul nu înceteazã sã mã surprindã prin forţa diversitãţii culturale. Şi nu mã refer aici doar la lumea afacerilor europene, ci mai ales la mediul universitar.

 

Pe 9 martie 2016 am fost invitat de cãtre VUB, puternica universitate bruxellezã, pentru a susţine o prezentare despre Launching your professional career in the EU-Brussels ecosystem. Using your Master of Science (MSc) degree to the full extent.

 

Studenţi veniţi din 17 ţãri (România, Moldova, Ungaria, Italia, Spania, Olanda, Franţa, Irlanda, Albania, Peru, Kenia, Azerbaijan, Cambogia, India, Canada, Columbia şi Vietnam) s-au aratat interesaţi pentru un loc de muncã în Bruxelles-ul european.  

 

E clar cã UE îşi are suporterii sãi, chiar dacã sunt mai puţin vocali. Valoarea lor este indiscutabilã, doar sã reuşeascã acum înşurubarea corectã într-o piaţã atât de competitivã.

 

Dan LUCA / Bruxelles