luni, 16 septembrie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Un NATO economic?”


Despre prosperitate și apărare europeană în editorialul semnat astăzi în Făclia.

---

 

Vorbim des despre integrarea europeană. Discutăm mult despre alegerile din Statele Unite ale Americii. Dar parcă ne lipsește ceva. Reîncãlzim doar aceeași ciorbă? În fiecare zi?

 

Acum câțiva ani punctam unele concepte legate de o posibilă integrare atlantică, iar acum o analiză a acestui subiect este din nou foarte necesară.

 

Să o luăm cu începutul. După cel de-al Doilea Război Mondial, la nivel european, s-a găsit soluția pentru a asigura pacea pe continent. S-a început cu unele resurse naturale și s-a ajuns astăzi la o structura gigantică. Normal, UE a fost axată încă de la început și pe o politică de coeziune puternică, semnificativ diferită față de abordarea din modelul american.

 

De ce toate aceste observații acum? Fiindcă spectrul unei viitoare administrații americane împinge gândirea critică spre un posibil război comercial între cele două maluri ale Atlanticului. Organizația Mondială a Comerțului nu mai este un reper în ordinea globală, înţelegerile bilaterale fiind prioritare în detrimentul multilateralului.

 

Aici apare ideea vizionară, care poate să schimbe întreaga narativă. Ce ziceți de o viziune integratoare a celor două sisteme, UE și SUA? Nu mă refer la a creea noi instituții, de genul Parlamentul Atlantic sau Executivul Americano-european. Dar o abordare integrată a diverselor sectoare, care au potențial de conflict în viitor, este recomandabilă. Mai ales că la nivelul apărării sunt progrese datorită succesului NATO. De fapt aici e și conceptul abordat, ce părere aveți de un "NATO economic"? Adică să extindem cooperarea între statele membre la alte segmente. Resurse naturale, cercetare, campioni industriali, educație, putem sã fim creativi, desigur...

 

Răspunsul la potențiale crize nu este izolarea, ci este cooperarea. A găsi însă structuri de dezvoltare adaptate timpului pe care îl trăim face parte din activitatea celor care ne conduc. Să vedem... Avem capacitatea sã ne guvernãm şi sã prosperãm economic?

 

Dan LUCA / Bruxelles

joi, 12 septembrie 2024

Dan LUCA – la Radio France International despre subiectele toamnei politice europene


Astăzi, 12 septembrie 2024, am revenit la Radio France International la emisiunea Decriptaj, moderată de Ovidiu Nahoi.

 

Am discutat deschis despre situația europeană, realizând o corelație între crizele europene ale ultimelor 25 de ani și posibilele pericole viitoare. S-a discutat despre formarea noii Comisii Europene și a rolului proeuropean pe care poate să îl joace România.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

luni, 9 septembrie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Inimã de sportiv”

Despre sport și infrastructură în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

Am făcut sport la viața mea, fără să mă erijez ca mare campion. Am fost în cantonamente la mare și la munte, am avut meciuri în fiecare week end și m-am trezit cu noaptea în cap să mă duc la antrenamente. De ce acest subiect acum, într-un cotidian local ? Prinși în mrejele comunicării olimpice, din nou se discutã despre performanțele sportive ale românilor și infrastructura sportivã. Numărăm sălile și vorbim de bani grei pentru a demonstra că avem viitor. Apreciem echipele de handbal ale țărilor nordice, suntem sideraţi de performanțele cicliștilor belgieni sau ne surprind performanțele înotãtorilor australieni. Iar noi numărăm piscinele, stadioanele și sălile de sport. Parcă însă ne lipsește ceva… Da, ajungem chiar la lecții de viață cum că părinții au vină lor, că de fapt noi nu ne ocupăm de copii. Este însă vorba şi despre cerere și ofertã.

 

Nu cred că partea de infrastructură este principala problemã a României, care desigur, acceptăm, nu este cea mai puternică ofertã la nivel mondial. Stăm însă foarte prost la animarea acestor infrastructuri, adică la a avea cluburi sau organizații care să propună oferte structurate de a face sport la un preț decent. Am făcut handbal în cartierul Grigorescu, e drept era acum vreo 40 de ani asta, fiindcă era sala de sport de la Școala Generală nr. 15, la doi pași de apartamanetul de pe strada Donath unde locuiam. Era însă clubul sportiv CSS Viitorul care avea antrenori și propunea 3 antrenamente pe saptamânã, în timpul săptămânii, de la ora 7.30. Atunci era sala liberă în afara orelor de cursuri. Noi aveam programa școlară doar de la ora 12 și astfel puteam să mergem la antrenamente de handbal. Dacă era sala în Mănăștur, nu aveam cum să ajungem. Proximitatea era cheia.

 

Daţi viață sălilor și terenurilor de sport prin cluburi sportive. E nevoie de un proiect de suflet, gândit cu și pentru oameni de sport, e timpul unei optimizãri a bazelor de sport clujene. Inclusiv a sălilor de la școlile generale, licee sau facultăți. Clujul are potențial de a segmenta oferta pentru tineri la nivel de cartiere. Ajutați la înființarea cluburilor de cartier, în fiecare cartier, implicați sportivii de perfoarmanţã în astfel de organizații. Clujul are o resursă umană fantastică la nivel de foști sportivi, unii care au cochetat chiar cu loturile naționale sau au jucat mulți ani în Vest.

 

Școala de gimnastică a Statele Unite nu este cel mai plăcut subiect de a-l insera într-o analiză prezentã. Totuşi, recent am întâlnit o americancă care era foarte mândră că a urmat școala de gimnasticã deschisă de Teodora Ungureanu la New York.

 

Rolul unei comunități locale inteligente este de a se încadra în timpul pe care îl trăim și de a oferi soluții realiste. Gândiți-vã la “potențialii clienți”, în cazul de față tinerii clujeani care vor să facă sport. De unde să începem ? Putem avea o pagină de web, gestionată de Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret să zicem, în care căutăm în anumit cartier sportul, sala, clubul și orele de antrenamente ? Da, cred că sectorul privat poate să facă multe, dar o co-finanțare de la bugetul local pentru un astfel de proiect este necesară acum.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

duminică, 8 septembrie 2024

Scriu pe acest blog de 17 ani !

Acum 17 ani, exact pe 8 septembrie, publicam primul mesaj de blog. Încă de la început am menționat că doresc o comunicare directă prin acest canal, care să apropie cele două sisteme, românesc și european. Nu uitați, România intrase în Uniunea Europeană doar în acel an - 2007.

 

Sper ca acest exercitiu să fie util experților în politici europene, dar și tuturor celor care sunt interesați de dinamica integrãrii europene.

 

Mulțumesc celor care îmi citiți mesajele și apreciez mult interacţia cu voi.

 

Continuăm împreună!

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

sâmbătă, 7 septembrie 2024

Dan LUCA – despre noua Comisie Europeanã la TVR Info


Pe 7 septembrie 2024, am revenit cu mare plăcere în emisiunea “Europa mea” moderată de Gabi Giurgiu la postul TVR Info.

 

Împreună cu fostul comisar european Leonard Orban am discutat deschis despre cum se va forma viitoarea echipă a Executivului European și la ce presiuni este supusă aceasta. 


Prioritățile următorilor cinci ani de mandat nasc dezbateri pe teme fundamentale precum autonomia strategică. apărarea europeană sau extinderea UE.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

luni, 2 septembrie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Europa de Suflet”

Despre conceptul “de suflet”, adaptat la sistemul european, în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

----

 

În ultimele luni am asistat la un concept comunicațional nou, cu sau fără voia noastră. A început cu echipa de fotbal a României care a fost peste așteptări la Campionatul European din această varã. Brusc, a apărut Generația de Suflet, desigur ca un răspuns de poziționare față de Generația de Aur a lui Gigă Hagi. Au urmat Jocurile Olimpice și din nou au fost evoluții plăcute ale delegației României, iar conceptul de medalie de suflet a fost mediatizat. E drept mai puțin articulat, dar totuși prezent.

 

M-am intrebart desigur, de ce acum a apărut acest concept "de suflet", care e de fapt sensul și, mai ales, ce urmează?

 

Sociologii pot să dezvolte narative complexe, dar autorul acestui material vã propune o abordare diferită. Putem avea o Europã de suflet? Adică să existe conexiunea necesară, la nivelul mental colectiv, care să ne apropie de ideea europeană. E deja de notorietate că proiectul european, început după cel de-al Doilea Război Mondial, a prins teoretic și practic. A fost o construcție elitistă, vizionară, dar a adus pacea și prosperitatea economică.

 

Nu întâmplător, după eliberarea Estului continentului de către dominația sovietică valorile europene au fost adoptate treptat de întreg continentul. Cel puțin așa e povestea, iar excepțiile confirmă regula.

 

S-a încercat chiar o mai bună comunicare între instituțiile europene și cetățeni săi, dar această utopie a fost progresiv ajustată. În sensul că, și asta a fost schițat încă de acum 15 ani, principala melodie europeană este legată de pace și prosperitate. Atâta s-a putut și nu e rău, hai să fim realiști.

 

Dacă revenim la abordarea de suflet, observăm că ceea ce ne-a apropiat de naționala de fotbal a fost simplicitatea și ambiția. Nu au fost nazuri de vedetă, nu au fost șmecherii sau chestii ascunse. Am văzut că alergând mult, cu ambiție, cu inteligență și strategie, ne iese. Da, dar unii zic că am avut și noroc. Nu asta e important, norocul face parte din joc, dar trebuie să ai prestanțã constantã și să fii pe măsura timpului.

 

Asta este de fapt și cu parcursul euroatlantic al României, până acum am fost acolo, iar când s-a ivit posibilitatea să ne alăturăm alinţei NATO, am răspuns prezenți. Chiar și intrarea în Uniunea Europeană a fost precum o calificare, dar plină de succes.

 

Revin acum, care sunt elementele necesare pentru o Europã de suflet? Tema e vastă, dar cu siguranță e ceva la care trebuie să ne gândim și să reflectăm.

 

Dan LUCA / Bruxelles