luni, 3 februarie 2025

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Vraja alegerilor în 2025”


Despre anul electoral 2025 în articolul semnat astăzi în Făclia.

 

-----

 

După anul super electoral 2024 credeam că am scăpat de alegeri. Așa credea și Europa, dar o analiză mai atentă, la nivelul statelor membre UE, ne arată că dinamica alegerilor continuă și în 2025.

 

Dacă analizăm primele șapte state ca mărime din Uniunea Europeanã, observăm situații de alegeri clare, planificate, dar și potențial de instabilitate în celelalte ţãri.

 

Sã începem cu cele mai mediatizate alegeri, cele federale, din Germania, care vor avea loc pe 23 februarie 2025. Conform sondajelor recente, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a lui Friedrich Merz, conduce cu 31% din intențiile de vot, urmată de Alternativa pentru Germania (AfD) cu 19% și Partidul Social-Democrat (SPD) cu 15%. Dacă citim printre rânduri, e cel mai probabil vom avea un nou cancelar, de centru dreapta. Deja lumea începe să se familiarizeze cu numele lui Friedrich Merz. Chiar dacă mulți spun că problema principalã este ascensiunea extremei drepte (AfD), e bine să precizăm subiectul principal de discuție al campaniei. Cea mai mare economie a Europei se află oficial în recesiune de doi ani, Biroul Național de Statistică confirmând acum câteva zile o contracție economică de 0,2% în 2024. Slăbiciunea Germaniei este o preocupare majoră pentru restul Europei – în special pentru țările din Europa Centrală și de Est care depind de industria germană pentru locuri de muncă și investiții.

 

Să vedem cum stăm în Polonia acum. Aici avem alegeri prezidențiale în 18 mai. Acest scrutin este esențial pentru guvernul premierului Donald Tusk, oferind oportunitatea de a avea un președinte aliat care să sprijine reformele pro-europene și să consolideze poziția Poloniei în Uniunea Europeană.

 

Desigur, cunoaștem situația din România, cu alegerile prezidențiale din mai, dar să încercăm să vedem cum stãm în Franța, Italia, Spania și Olanda. Deși nu avem programate alegeri în aceste țări, situațiile sunt departe de stabilitate, cu posibile alegeri anticipate chiar în 2025.

 

François Bayrou a fost numit prim-ministru al Franței pe 13 decembrie 2024, înlocuindu-l pe Michel Barnier, al cărui guvern a căzut rapid. La 16 ianuarie 2025, guvernul lui Bayrou a supraviețuit unei moțiuni de cenzură. Deși a trecut de prima moțiune de cenzură, viitorul său politic rămâne incert, având în vedere provocările cu care se confruntă societatea contemporanã si componenţa Parlamentului francez.

 

Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia, a devenit prima femeie prim-ministru a Italiei în octombrie 2022, conducând o coaliție de dreapta alături de Liga (Lega) și Forza Italia (FI). Totuși, formarea și menținerea acestei coaliții implică gestionarea unor relații complexe între partidele componente. Apropierea de preşedintele american poate sã fie un factor de stabilitate, dar şi un bumerang politic.

 

Pedro Sánchez, liderul Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), a fost numit prim-ministru al Spaniei în iunie 2018 și a continuat să conducă guverne succesive. Totuși, există o guvernare fragilă în Spania, unde Pedro Sánchez trebuie să gestioneze atât provocările politice interne, dosarul catalan, cât și situațiile de urgență cauzate de dezastre naturale, mențînând în același timp stabilitatea economică și relațiile internaționale.

 

În iulie 2024, Dick Schoof, un înalt funcționar public fără afiliere politică, a fost numit prim-ministru al Țărilor de Jos, conducând un guvern de coaliție de dreapta. Schoof, în vârstă de 67 de ani, a deținut anterior funcții de conducere în diverse agenții guvernamentale, inclusiv în cadrul Serviciului de Informații și Securitate Generală. Coaliția actuală este formată din patru partide cu ideologii diverse, inclusiv Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, cunoscut pentru pozițiile sale de extremă dreapta. Această diversitate ideologică face ca procesul decizional să fie îngreunat, iar menținerea coeziunii interne reprezintă o provocare constantă.

 

Contextul nu este dătător de speranțe, desigur, dar aceasta este situația și este bine să cunoaștem realitatea. Legaţi-vã centurile de siguranţã, urmeazã anul politic 2025!

 

Dan LUCA / Bruxelles