Am încercat să creionez un tablou al UE la început de an, despre cum se prezintă marii jucători, despre marile probleme care marchează în continuare spaţiul comunitar şi despre provocările pe care le aduce 2012. Materialul a fost recent publicat de ziarul Făclia.
…………
Anul 2011 s-a încheiat, însă rezultatele măsurilor adoptate în anul precedent abia de acum vor începe să se vadă. 2012 va fi un an al schimbărilor de semi-mandat comunitar, al provocărilor: un nou preşedinte al Parlamentului European (mai mult ca sigur Martin Schulz – social-democrat german) din ianuarie, un nou posibil tratat al UE, preconizat a se semna în luna martie, şi, în plus, punerea în aplicare a măsurilor de redresare a monedei euro. Iar dacă vorbim de ţările membre UE influente la nivel european, este interesant de văzut cum va gira Germania puterea politică pe care o are acum la nivel comunitar. Chiar dacă aparent “dioda Germania-Franţa” pare să decidă strategia la nivel comunitar, Germania se detaşează ca lider incontestabil, dînd chiar frisoane nostalgicilor.
Marea Britanie a pierdut teren anul trecut în raport cu alte ţări europene, iar şantajul insularilor împinge tot mai mult Uniunea Europeană spre o structură cu două viteze.
Grecia ar putea intra în faliment, în absenţa unei refinanţări din partea FMI, situaţie în care elenii vor fi forţaţi în final să părăsească zona euro. Să fie anul 2012 momentul cînd vom asista la părăsirea unei ţări membre a zonei euro? Italia şi Spania continuă şi ele eforturile de redresare prin finanţările de pe pieţele financiare. Situaţia este de-a dreptul dramatică, dacă ne gîndim doar la procentul de 23% şomeri din Spania. Şi, să nu uităm, avem în fiecare din aceste două ţări peste un milion de români.
Ungaria are de la 1 ianuarie o nouă constituţie, care va marca scena naţională prin impactul măsurilor adoptate, controversatul act legislativ ar putea determina chiar şi UE să reacţioneze puternic. Puţini se mai gîndeau că o Uniune Europeană plină de toleranţă şi deschidere poate să se confrunte cu probleme complexe rezultate din derapajul democratic pe care îl trăiesc vecinii noştri.
Printre ţările din zona euro în care 2012 aduce schimbări pe mai multe planuri se numără şi Franţa, unde în primăvară se organizează alegeri prezidenţiale, iar în vară cele generale. Marea întrebare este dacă va fi reales Nicolas Sarkozy. Cota sa de popularitate este alarmantă pentru suporterii săi, dînd speranţe socialiştilor francezi într-o posibilă victorie.
Tratatul de aderare al Croaţiei la UE a fost semnat şi se aşteaptă să fie ratificat rapid, deoarece data aderării este 1 iulie 2013. Croaţii merită să fie în UE şi sper ca ei să navigheze liniştit prin hăţişurile aprobării de către cele 27 ţări membre, inclusiv în sceptica şi complexa Irlandă. Să avem din nou o întreagă epopee a referendumurilor în Irlanda?
Şi dacă tot aminteam despre democraţia europeană, cred că se vor schimba mult lucrurile în Uniunea Europeană în următorii ani, pînă în 2014 – data următoarelor alegeri europene. Estimez o „ruptură“ strategică încă din 2012, iar semnalul va veni din partea partidelor politice europene. Vor exista „mişcări doctrinare“, trecînd peste fantomaticele „umbrele europene“ existente în zilele noastre. Se vor coagula strategii de alegeri cu adevărat europene, în care partidele politice îşi vor alege liderii la înaltele funcţii, la nivel comunitar. Sper că aceştia se vor lupta apoi deschis pentru titluri precum cel de preşedinte al Comisiei Europene sau preşedinte UE, renunţînd la jocurile de culise şi “numirile de palat”, în care democraţia participativă e uitată.
Pe plan românesc, semnarea noului pact fiscal european va avea şi impact la nivel naţional, fiind un puternic test pentru economia românească. Discuţiile privind aderarea la Schengen au fost amînate pentru 2012, iar poziţia Olandei nu încurajează un rezultat pozitiv mai devreme de luna iulie.
În 2012 românii sînt aşteptaţi la urne (prin noiembrie), în premieră fiind vorba de alegeri comasate: locale, judeţene şi parlamentare. E bine? E rău? Vom vedea, dar semnalele nu sînt dintre cele mai roz în prezent.
Dacă ne referim strict la ce se va întîmpla pe plan naţional, cu siguranţă mişcările majore se vor resimţi sub influenţa pregătirilor electorale, ca de fiecare dată înaintea alegerilor. Criza financiară mondiala va genera şi în 2012 evenimente care vor avea impact masiv asupra unei populaţii care înţelege tot mai puţin din Uniunea Europeană şi splendoarea ei.
Dan LUCA / Bruxelles
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu