joi, 11 decembrie 2014

Articol EurActiv.ro: Mai multi specialisti romani la Bruxelles? O prima lista de urgente

Acum cateva zile am avut onoarea sa moderez o dezbatere in incinta Parlamentului European de la Bruxelles despre influenta romaneasca in politicile europene.

EurActiv Romania a publicat astazi, 11 decembrie 2014, principalele concluzii, deosebit de interesante in perspectiva anului 2015. Redau materialul in intregime si pe acest blog.

----------

Ancorarea tarilor europene la structura comunitara necesita o pleiada de specialisti, fie plasati la Bruxelles sau activi in capitale. Conctructia europeana are o dimensiune institutionala covarsitoare. Expertii sustin ca exista un lobby corporatist foarte pronuntat la Bruxelles, un lobby al ONG-istilor, dar cel mai puternic lobby este cel al tarilor. Cum apare Romania pe aceasta harta si ce poate face? 

Va prezentam cateva concluzii ale conferintei - dezbatere "Care este influenta romaneasca in Bruxelles-ul european?", organizata la Bruxelles, dub auspiciile Grupului PPE din Parlamentul European (gazda intalnirii fiind eurodeputatul Ramona Manescu), SNSPA, Center for EU Communication Studies si GrupRomania Bruxelles, miercuri, 9 decembrie 2014.

Dezbaterea a fost axata pe doua teme esentiale: resursa umana romaneasca alocata politicilor europene si mecanismele de relationare a Romaniei cu Uniunea Europeana. Expertii reuniti in cladirea Parlamentului European din Bruxelles au discutat proiecte concrete, ancorate in realitate, idei despre cum alte tari din UE isi optimizeaza mecanismul.

Referindu-ne la resursa umana necesara in acest macro-proces, particpantii la dezbatere au realizat o prima lista de masuri:

- Pentru a face fata volumui de munca la nivel comunitar, Romania trebuie sa-si dubleze si perfectioneze rapid resursa umana institutionala implicata in mecanismul de racordare a tarii la UE. Aceasta se poate face doar prin lansarea unui nou program guvernamental, asemanator cu cel lansat in anul 2002 in perioada de pre-aderare (cel cu euroconsilierii). Prin acest mecanism se poate consolida expertiza sectoriala la nivelul ministerelor de linie, dar si in teritoriu.

- Romania trebuie sa-si consolideze reprezentarea sectorului privat romanesc in polul legislativ Bruxelles. Avand in vedere particularitatile economiei romanesti, Guvernul roman trebuie sa se implice in gasirea schemelor de co-finantare. O solutie, care pare la indemana, este modelul francez.

- E nevoie de o strategie coerenta pentru ca romanii sa patrunda in secretariatele celor 3000 de federatii din Bruxelles, dar si grupurile de lucru tematice specifice fiecarei federatii, pentru a avea o prezenta mai solida in procesul decizional al acestor structuri.

- Este imperativ, ca anual, intr-un cadru informal, preferabil la Bucuresti, sa aiba loc intalnirea membrilor Guvernului Romaniei cu functionarii romani de nivel inalt din institutiile europene (de la Sef de Unitate in sus).

Participantii au stabilit un mecanism concret de abordare a chestiunilor europene in Romania:

- Reintoarcerea la sensul profund al aderarii Romaniei la UE. ″Sa extragem valentele pozitive si aici nu este vorba doar de fondurile europene″;

- Indentificarea temelor reale, autentice, pe care Romania le are in contextul european;

- Asocierea expertilor romani pe temele respective;

- Stabilirea unei strategii adecvate pentru a promova aceste teme in sfera europeana.

Alte idei exprimate de participanti:

- Trebuie pornit intreg algoritmul influentei Romaniei in UE de la relationarea Romaniei in cadrul Consiliului. Trebuie sa cunoastem clar regulile jocului. 85% din decizii se iau la nivelul Grupurilor de Lucru.

- Izolarea nu este buna in UE. Trebuie sa gasim aliante pentru a dezvolta dosare sau pentru a bloca initiative potrivnice.

- Consiliul lucreaza in termeni de politici, cu obiective clare.

- Consiliul are o abordare consensuala.

- Reprezentanta Permanenta a Romaniei joaca un rol determinant.

- Exista o problema a Romaniei – la Consiliu nu vin ministrii.

- 2015 este momentul potrivit pentru a identifica temele romanesti pentru a le promova in cadrul Presedentiei UE din 2019.

- In Germania, Ministerul de Externe sprijina concret organizatia Miscarea Europeana pentru a coagula pozitiile stakeholderilor in politicile europene.

- Romania nu are inca o masa critica de lobbyisti la Bruxelles.

- Exista inca o nevoie de resursa umana, specialisti in politici europene, dinspre institutiile romanesti spre cele comunitare.

- Exista o initiativa de a introduce in codul ocupatiilor in Romania ″expert in UE″.

- Romania nu stie ce experti pe politici europene are in prezent.

- In Romania exista un cadru legislativ sanatos de implicare a stakeholdarilor, dar trebuie ca mecanismul de consultare sa fie permanent si stimulat.

- Este greu sa compari profilul economic al corporatiilor romanesti cu cele din Germania, dar totusi in anumite sectoare Romlania poate face mai mult.

Evenimentul de la Bruxelles este doar un punct de plecare in elaborarea ideilor pentru o Romanie mai conectata si mai influenta european.

Dan LUCA / Bruxelles



Niciun comentariu: