miercuri, 21 septembrie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia de Cluj: “Valorile în care credem...”


 

În ediția de astăzi, 21 septembrie 2022, a cotidianului Făclia de Cluj, revin cu un editorial despre valorile europene văzute de cetățean.

 

---

Desigur, a discuta despre valori pare ceva banal, într-o lume în care sursele de informare ne invadează parcă prea mult viața. De multe ori, cuvintele seci ocupă spațiu public, iar fără să ne dăm seama preluăm automat expresii pompoase, fără a le trece suficient prin filtrul gândirii personale.

Teoretic, într-o lume utopică, avem anumite valori care ne veghează existența. Astfel, putem să deosebim răul de bine, să realizăm strategia care ne va ghida acțiunile viitoare.

Cunoaștem cu siguranță că țara noastră este de mai bine de 15 ani membră a Uniunii Europene. Puțin însă știu că întreaga pregătire de aderare s-a bazat pe valori. UE este construită pe șase valori fundamentale care stau la baza societății noastre: respect pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, stat de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv cele ale minorităților. Așa cum este logic, valorile UE sunt împărtășite de toate statele UE și garantează o societate în care prevalează pluralismul, toleranța, justiția, solidaritatea, nediscriminarea şi egalitatea.

Chiar dacă pare o nouă istericalã de presă, permiteți-mi să accentuez aceste puncte, fiindcă UE are momente grele în față. A blama Uniunea pentru criza actuală este doar un pas pentru cei care doresc o Europa divizată, fărămițată, fără putere. Am zis-o de multe ori, nefiind singur desigur, că UE nu este perfectă, dar este cea mai bună soluție pentru structurarea vieții pe continentul european. Este un mecanism evolutiv, construit în fiecare zi de cei 450 de milioane de cetățeni ai săi.

A blama UE e ca și cum ți-ai certa în permanenţã copilul adolescent. Ia răbdare acest proces evolutiv și nu se întâmplă peste noapte. E nevoie de un adevărat spirit de echipã pentru a reuși. Jocul nu este doar pentru politicieni sau pentru cele 27 de țări membre. Este responsabilitate noastră, a tuturor, să găsim metode pentru a avansa.

Toleranță, pluralism, solidaritate - sunt cuvinte care sună puțin metalic, dar care dacă le analizăm cu inima ne dau speranța că împreună vom reuși.

Victoriile sunt cu atât mai mari cu cât ele sunt obținute cu multă sudoare. Fără doar și poate în această situație suntem. Nu aruncați prosopul şi vã resemnaţi, ne putem trezi din pumni pentru a clădi ceva de duratã, pentru noi şi pentru generațiile viitoare.

 

Nu întâmplător cei din afara UE tânjesc la statutul de cetățeni europeni. Nu sunt doar moldovenii noștri care în număr compeşitor sunt acum cu pașaport european prin intermediul cetățeniei române. Sunt și mii de britanici, care prinși menghina Brexitului, și-au redescoperit o bunicã irlandeză care le-a dat acces la această cetățenie sau care – profintând de legislația belgiană – au devenit belgieni. Mai nou chiar elvețienii, da, ați auzit bine, elvețienii doresc să aibă și o cetățenie a unei țări UE din considerente pragmatice. Facultățile în Germania sunt ieftine și bune, iar copiii lor pot să studieze aproape gratis aici dacă sunt cetățeni europeni. 

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: