Ai nevoie de o adevărată hartă a Bruxelles-ului european pentru a înţelege cu ce se ocupă cei peste 100.000 de oameni în capitala Europei. Campania electorală din România este un bun prilej de a sublinia relaţiile dintre partidele europene care îşi au sediul la Bruxelles şi partidele româneşti.
Subliniez din nou diferenţa dintre Grupurile politice din Parlamentul European şi partidele politice europene, chiar dacă există o colaborare doctrinară evidentă în acest sens.
Bruxelles-ul european găzduieşte însă şi organizaţiile politice ale diasporelor inserate în capitala comunitară. Iar dacă este să dau doar câteva exemple concludente, pe palierul centru-stânga avem: Brussels Labour (Marea Britanie), Parti Socialiste Bruxelles (Franţa), PSOE Europa (Spania), PVDA Brussel (Olanda), SPD-Bruessel (Germania). Acestea explică foarte clar rolul lor de “pivot” în structura Bruxelles-ului, a Belgiei, sau chiar în cea a rezidenţilor din afara ţărilor respective.
Frazer Clarke, reprezentantul laburiştilor britanici, a explicat abordarea acestora: “Organizaţia laburiştilor britanici am înfiinţat-o la Bruxelles încă din 1973, iar în prezent suntem peste 350 de membri”.
„Statutul de membru al Uniunii Europene implică responsabilităţi pentru ţară şi cetăţeni. Nu poţi doar să stai cu braţele încrucişate şi să critici pe toată lumea. Trebuie să vii cu proiecte politice, să te lupţi în a le susţine şi vei vedea că ai un rol real în construcţia europeană”, menţiona Patricia Lamas Sanchez, de la organizaţia social-democraţilor spanioli (PSOE) din Bruxelles.
Şi alte “culori politice” au astfel de organizaţii in Bruxelles, precum creştin-democraţii olandezi sau liberalii suedezi.
Din România avem doar Organizaţia Social Democraţilor Români din Bruxelles, o inovaţie recentă în spaţiul politicii româneşti. Sunt mândru ca mi-am adus şi eu contribuţia la înfiinţarea acestei structuri, dorinţă mărturisită încă de câteva luni. Sper ca alte “doctrine” din România să înţeleagă importanţa acestor construcţii politice, trecând peste răutăţile tipice de pe la noi, efemere în peisajul politic european.
În Bruxelles, e loc pentru toţi cei care vor să muncească cu adevărat! Poate că pe viitor Clubul “Romania-UE” Bruxelles va înţelege rolul cheie pe care îl poate juca în a realiza forumul atât de necesar dezbaterilor politice din România.
Dan LUCA / Bruxelles
luni, 24 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu