luni, 30 decembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Bilanţ 2013 din punct de vedere european”


În ultima corespondenţă din 2013 pentru ziarul Prahova, am pregătit un bilanţ al anului care tocmai se încheie, amintind evenimentele majore care au animat scena europeană.

Puteţi lectura în continuare materialul integral:

.............

Privit prin vizorul european, 2013 a fost marcat de alegerile naţionale în Italia, dar mai ales de scrutinul din Germania, din luna septembrie, când toată Europa aştepta, cu sufletul la gură, deznodământul luptei pentru funcţia de cancelar dintre Merkel şi contracandidatul său, Peer Steinbrück. Pentru mulţi, reconfirmarea în funcţie a doamnei cancelar era o certitudine, şi iată că aşa s-a şi întâmplat. Merită menţionat şi faptul că, în domeniul strategic al energiei, dezvoltarea pe plan tehnologic, competitivitatea şi accesul consumatorilor la sursele de energie la preţuri accesibile şi stabile constituie poziţia cancelarului Merkel.

Croaţia a devenit a 28-a ţară a Uniunii Europene şi, imediat după data de 1 iulie, poate nu întâmplător, se anunţa deja că Serbia va începe oficial negocierile pentru aderare la UE. Uniunea Europeană încearcă să transmită un mesaj general, acela că procesul de extindere a UE este ceva real, palpabil. Croaţia a devenit cea de-a 24-a limbă oficială a Uniunii Europene, egală ca statut juridic şi politic cu toate celelalte limbi oficiale ale UE. Noua intrare a adus schimbări şi din punct de vedere al reprezentării în instituţiile europene, Croaţia are acum 12 deputaţi europeni, comparativ cu România care are 33. Un nou fotoliu de comisar a fost alocat Croaţiei, acesta fiind ocupat de Neven Mimica, care se ocupă de portofoliul Protecţiei Consumatorilor. În Consiliu, Croaţia deţine 7 voturi, la fel ca Danemarca, Irlanda, Lituania, Slovacia şi Finlanda, în timp ce România are 14. Croaţii vor putea participa la concursurile EPSO pentru funcţionari, iar în următorii 4-5 ani, Croaţia va umple probabil cota de ţară cu funcţionari europeni veniţi din această ţară.

Marea Britanie a ameninţat în repetate situaţii că exsită posibilitatea retragerii din Uniunea Europeană, în urma unui posibil referendum, dacă renegocierea poziţiei sale nu va fi cea dorită, iar Scoţia şi Catalonia ar putea cere independenţa, conform discuţiilor care au apărut în ultima perioadă.

În mare parte, marile partide europene şi-au stabilit candidaţii la funcţiile de vârf în instituţiile europene, pentru 2014. Pe fondul crizei prelungite, şi al măsurilor de austeritate propuse de liderii europeni, un real risc îl reprezintă însă mişcările eurosceptice care au apărut în multe dintre statele Uniunii Europene, s-au intensificat şi ameninţă să “acapareze” Parlamentul European şi să distrugă Uniunea din interior.

Şi, în acest (pre)context, în 2014, pe lângă că vom avea alegeri europarlamentare în luna mai, intrăm într-un nou program de finanţare (2014-2020), totodată se insistă în demersurile pentru depăşirea crizei şi combaterea şomajului, în special în rândul tinerilor, energia şi reindustrializarea, fiind în continuare printre priorităţi.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: