miercuri, 29 aprilie 2009
Ce urmează după “Lisabona”?
De ani buni, la nivel european, Lisabona e cuvântul de ordine. Că e vorba de Agenda Lisabona, că e Tratatul de la Lisabona, până şi preşedintele Comisiei Europene vine din Lisabona.
Un eveniment interesant, organizat zilele trecute la Bruxelles de către Fundaţia EurActiv, a încercat să identifice ce urmează după. Ce vine după ce “încheiem Agenda Lisabona în 2010” şi - să zicem - ratificarea tratatului de către irlandezi. Să nu vorbim de domnul Barroso, care, nu la finalul mandatului se gândeşte, ci la obţinerea unui nou mandat.
Respectând regulile casei, nu voi cita din cei care şi-au exprimat opinia, fie ei de la Comisia Europeană, Consiliu sau sectorul privat al afacerilor europene. Să vedem însă câteva idei:
După criza economică, vom avea mai multă coordonare economică, cu o mai bună accentuare la nivel european.
Sperăm ca după ratificarea Tratatului de la Lisabona Uniunea Europeană să încheie cei 25 de ani de reformă instituţională şi de goană nebună în a ratifica tratate după tratate. Să încercăm să aprofundăm ceea ce avem acum convenit.
Criza economică se poate asimila mult cu pandemia. Europenii cer ajutor de la Uniunea Europeană în perioade de criză, doresc coordonare pentru a afla salvarea.
Probabil după criza financiară, întrebările legate de productivitatea UE şi eficienţa organizaţiilor vor reveni în forţă.
Opinia publică, dacă este bombardată cu noţiuni abstracte, nu se implică.
Avem nevoie de lideri europeni puternici pentru credibilitate în faţa cetăţenilor.
Să nu uităm, UE este formată din statele membre şi instituţiile sale, deci să terminăm cu aboradarea UE împotriva statelor membre.
Avem nevoie rapid de un nou cadru politic al UE. Un « fir roşu » călăuzitor, precum Agenda Lisabona.
Trebuie găsită balanţa între acţiunea imediată şi viziunea pe termen mediu şi lung.
“Lisabona” devine deja un subiect plictisitor şi devalorizat, proces lansat acum 9 ani. E prea multă birocraţie şi nimeni nu o mai ia în serios.
Este o fereastră de oportunitate până cam prin iunie 2010, datorată crizei financiare. Până atunci trebuie să avem un proiect clar pentru Uniune.
Singura dezbatere legată de alegerile europene este cine îl sprijină sau nu pe preşedintele Barroso pentru un nou mandat.
Problemele de comunciare UE se răsfrâng şi asupra Agendei Lisabona.
Cine sunt liderii pentru o nouă “Agendă Lisabona”? Cu cine facem o nouă strategie?
Dan LUCA / Bruxelles
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu