România se “exteriorizează” tot mai mult la Bruxelles, luând pulsul capitalei comunitare. Mi-a plăcut abordarea recentă a Microsoft România, iar acum doresc să salut iniţiativa Tarus Media de a organiza primul Romanian Health Forum la Bruxelles.
Nu este uşor să reuneşti nume precum Vasile Puşcaş, Irinel Popescu sau Ruxandra Drăghia-Akli într-o dezbatere pe axa Bruxelles-Bucureşti despre viitorul politicilor de sănătate din România.
Am scris recent despre percepţia asupra sistemului de sănătate din România, mulţi români din Diasporă având mari probleme de reintegrare în România şi din cauza situaţiei actuale din acest sector. Sănătatea este un punct critic al calităţii vieţii în România. Există o lipsă de transparenţă şi o serie de semne de întrebare în ce priveşte: ce asigurări există în România, ce se rambursează sau ce drepturi ai ca cetăţean român în propria ţară.
Cei prezenţi la Forum subliniau oportunitatea discutării politicilor de sănătate în UE acum. Autorităţile comunitare şi guvernele Statelor Membre se arată preocupate de soluţii economico-financiare pentru ieşirea din criza internaţională, dar trebuie să demonstrăm că un management post-criză fără a se ţine cont de dezvoltarea bunurilor publice europene, precum îngrijiea sănătăţii, nu va duce la eradicarea cauzelor care au generat criza, ci la o revenire a acesteia. O asemenea orientare nu înseamnă costuri pentru guverne, ci investiţii în creşterea calităţii competitivităţii europene.
Sectorul privat este foarte dezvoltat pe acest sector, cu grupuri de interese bine pregătite în a-şi argumenta agenda.
Dan LUCA / Bruxelles
marți, 13 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu