Politicienii doresc reforma în UE și o mai bună
funcționare în folosul cetățenilor. Dar, după cum explică Richard
Corbett, reprezentant al laburiştilor britanici, nu există un consens clar
asupra a ceea ce este necesar a fi schimbat.
În opinia politicianului, în a doua jumătate a anului trecut s-a întâmplat un lucru ciudat. Ca prim-ministru, David Cameron a transmis poporului britanic un mesaj că dorește un rãspuns clar referitor la o reformă a UE. Înalți reprezentanți ai guvernului britanic au fost implicaţi în discuţii, „de culise”, cu alte țări din UE, pentru a identifica aspectele actuale din procesul de luare a deciziilor europene care au nevoie de îmbunătățire.
Aceste discuții au avut loc în cadrul unui grup puțin cunoscut, numit "Prietenii Președenției". Acesta este format din înalți funcționari din fiecare stat membru, convocaţi din timp în timp pentru a lucra la o problemă deosebit de dificilă sau controversată. Întâlnirile grupul sunt caracterizate de discuții paşnice, deschise, încercându-se identificarea zonelor de consens, ce pot fi ulterior raportate ministerelor naționale. Este o lume departe de dezbaterile încărcate politic ale Consiliului European - și atunci când vine vorba de cele mai spinoase probleme ale dezacord și potențial impas, aceasta e, uneori, exact ceea ce este necesar, explica eurodeputatul britanic.
În 2014, „Prietenii Președinției” a fost însărcinat cu identificarea unor modalități de a face UE mai eficientă în prioritățile sale strategice: promovarea creșterii economice și a competitivității și îmbunătățirea responsabilității democratice. Dacă aceste priorități sună familiar, acest lucru se datorează faptului că acestea sunt şi obiectivele premierului Cameron, citate pe parcursul anului trecut pentru a justifica nevoia de reformă a UE.
Este dificil să găseşti un politician care să nu fie de acord că UE are nevoie de reformă. Întrebarea este ce fel de reformă?, insistă Corbett. Nu sunt suficiente trei domenii vagi: consolidarea parlamentelor naționale, îmbunătățirea funcţionării UE şi "o uniune tot mai strânsă".
În prezent, pentru Partidul Conservator, reforma Uniunii
Europene trebuie să se întâmple până în 2017 cel târziu, moment în care va
exista un fel „mic tratat de reformă”, urmat de un referendum privind apartenenţa
Marii Britanii la UE. Însă, foarte bine sublinia britanicul, „reforma este un
proces, (de durată) nu un eveniment”!
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu